Nieuwsberichten en Afkondigingen

Follow gkupkn on Twitter

Urk zingt in Enkhuizen Gewijzigd: 19-4-18

Kleurrijk zingen in de Zuiderkerk
Op zaterdag 12 mei komt Zingen in de Zomer vanuit Urk naar Enkhuizen. Om 17:30 uur is er in de historische Zuiderkerk een feestelijke zangavond. Het recept is hetzelfde als de bekende zomeractiviteiten op het voormalige eiland aan de overkant van
de voormalige Zuiderzee. Er is een optreden van het mannenkoor Soli Deo Gloria onder leiding van Jaap Kramer. Dominee Koos Staat
uit Andijk spreekt een kort woord. Maar het leeuwendeel van de bijeenkomst bestaat uit samenzang van bekende liederen. Uit volle borst.
Met deze zangdienst wordt het nieuwe kleurrijke seizoen van Zingen in de Zomer ingeluid. Een deel van de aanwezigen kan de overtocht vanuit Urk met de boot maken. Maar ook zonder schuitjevaren is het zingen in de Zuiderkerk de moeite waard. Mocht u
dus de boot moeten missen of bent u al aan de overkant: kom meezingen vanaf 17:300 uur in de Zuiderkerk.
U bent welkom, de toegang is vrij.
Zie de nieuwsbrief van Zingen in de Zomer


Preekblad bij de preken van ds. E.J. Terpstra Gewijzigd: 19-4-18

DomineeTer voorbereiding bij de preken van ds. Terpstra zijn preekbladen beschikbaar:

Preekblad zondag 22 april 2018 Petrakerk 17.00 uur


Wijziging doopdienst Gewijzigd: 14-4-18

Logo GKU nieuwDe volgende reguliere doopdienst in de Petrakerk is niet zoals gebruikelijk op de derde zondag van de maand, dus op 1e Pinksterdag 20 mei, maar een zondag eerder, op D.V. zondag 13 mei.

Een mededeling voor de ambtsdragers: de indeling van de dienstdoende secties in de kerkgebouwen wijzigt hiermee niet.


Jeugddienst 12+ Gewijzigd: 14-4-18

Open je ogen - Zie jij nog wel wie Jezus is?

Kom het ontdekken zondag 22 april om 10.00 uur in de Poort.

Voorganger: Ds. E.J. Terpstra


Alleen Geloven? Gewijzigd: 12-4-18

Logo GKU nieuwHet aantal leden in onze gemeente waarvan de partner niet (meer) gelooft groeit. Alleen geloven in een huwelijk kan heel eenzaam voelen en heeft ook invloed op de opvoeding van eventuele kinderen.
De contactgroep onderzoekt op welke manieren de kerk deze gemeenteleden zou kunnen ondersteunen in deze situatie. Heeft u een partner die niet (meer) gelooft en wilt u uw verhaal vertellen of heeft u ideeen over op welke manieren de kerk ondersteuning zou kunnen bieden?

Neem dan contact op via alleengeloven@outlook.com. Via dit e-mailadres kan ook een telefonische afspraak gemaakt worden.


Jongerendienst 16+ Gewijzigd: 12-4-18

Houd Vol - Open je ogen

22 april 's middags in de Bethelkerk

Voorganger is ds. J. Tadema.


Preekblad bij de preken van ds. E.J. Terpstra Gewijzigd: 12-4-18

DomineeTer voorbereiding bij de preken van ds. Terpstra zijn preekbladen beschikbaar:

Preekblad zondag 15 april 2018 Bethelkerk 10.00 uur

Preekblad zondag 15 april 2018 Petrakerk 17.00 uur


De canadezen komen Gewijzigd: 6-4-18

Mannenkoor Libertas zingt met Urker MANS Formatie in Urk

Van koningsdag tot bevrijdingsdag 2018 is het Canadese Mannenkoor Libertas op tournee in Nederland en zingt in 's lands grootste kathedralen. Martin Mans is de drijvende kracht achter dit koor. Op donderdag 3 mei zingen de mannen in de Bethelkerk in Urk tezamen met de Urker MANS Formatie, het Urker ensemble van Martin. Ze vormen samen één stem en brengen de mooiste volks- en vaderlandse liederen ten gehore waarin vaderlandsliefde centraal staat. Het programma begint met samenzang van het Wilhelmus en O Canada.

De bekende musicus en organist Martin Zonnenberg bespeelt het orgel van de kerk en aan de vleugel zit Mark Brandwijk die de zang begeleid en tevens voor een improvisatie zorgt. Daarnaast is fluitiste Marjolein de Wit een waardevolle aanvulling op het programma. Zij bespeelt op virtuoze wijze haar verschillende fluiten. Jan Scheper is bassolist en vertolkt de solo's.

Het programma staat garant voor variatie. De luisteraar kan enkele uren ademloos genieten van ingetogen en uitbundige vocale en instrumentale klanken.

Datum: donderdag 3 mei 2018
Locatie: Bethelkerk, Wijk 3 3, Urk
Aanvang: 19.30 uur
Toegang gratis!


Wiekentjeweg 35+ Gewijzigd: 2-4-18

WiekentjeWegHet is bijna weer zover! Op deze manier willen we graag weer een oproep doen aan onze gemeenteleden voor het WKW 35+, dit zal geschieden in het weekend van 15, 16 en 17 juni.
We willen er samen weer een opbouwend en wederom geestelijk rijk weekend van maken.
Er is nog voldoende ruimte voor aan-meldingen op onze vertrouwde locatie in het Tjongerhûs te Bantega, met als thema:
HET BELOOFDE LAND
Ook is er weer alle ruimte voor een goed gesprek, leuke en ontspannen activiteiten (o.a. volleybal, tafeltennis) en een bijzondere kerkdienst.

Lijkt het jou of jullie leuk om mee te gaan, dan kun je je aanmelden via: www.wiekentjeweg.nu onder de button 35+
De kosten van het weekend zijn € 55,-.

Bram Brouwer, 06-2095 3926
William Visser, 06-2150 1159


Emeritaat en afscheid van ds. Tadema Gewijzigd: 2-4-18

HandenMet ingang van 1 mei 2018 wordt ds. J. Tadema emerituspredikant van de Protestantse Kerk in Nederland en neemt hij afscheid van de Gereformeerde kerk van Urk.
Ds. Tadema geeft de voorkeur aan een sober afscheid en daarom is in overleg met hem besloten dat er geen afscheidsreceptie wordt gehouden.
Wel wordt de gemeente in de gelegenheid gesteld om persoonlijk afscheid van hem te nemen en hem de hand te drukken.
Daartoe zijn er de volgende drie momenten:
‐ Zondag 15 april 2018, na afloop van de morgen¬dienst in de Poort voor de Poortgangers.
‐ Zondag 29 april 2018, na afloop van de morgendienst in de Petrakerk voor de Petragangers.
‐ Zondag 29 april 2018, na afloop van de middagdienst in de Bethelkerk voor de Bethelgangers.
Na afloop van de morgendienst in de Petrakerk op zondag 29 april 2018 zal preses Riekelt Kramer hem namens de gemeente ook persoonlijk toespreken.


Fam. Weerstand en hulp aan de naaste Gewijzigd: 2-4-18

Een Paasgroet
Niet alleen met het Kerstfeest, maar ook met Pasen hebben we weer met groep 7 van de zondagsschool in De Poort zelf een kleur¬plaat/¬kaart gemaakt met tekst en die o.a. vertaald in het Pools, Engels en Oekraïens. Ze zijn verdeeld en opgestuurd naar zondags¬scholen in diverse landen, zelfs een paar naar China. Want overal, ook al is het soms in zware omstandigheden, komen Zijn kinderen bij elkaar. Soms in een kelder onder het huis, soms bij de juffrouw of meester in de keuken.

Ook veel volwassenen zijn op Urk actief bezig, met breien, haken, verzamelen of rijden. Dit alles om wat te doen voor Hem en onze mede¬mensen die het niet makkelijk hebben.

In de Oekraïne en in Kazachstan kan het bar winterweer zijn met soms meer dan 40 graden onder nul. Al helemaal in de gevangenis Sokal in de Oekraïne. Hier wonen zo'n 1.000 lang gestrafte mannen, onder ronduit slechte omstandigheden voor hen en hun familie.
Wat een fijn gevoel geeft het dan om daar de vele babypakketten naar toe te sturen of uit te kunnen delen. Truien, shawls, wanten, dikke wollen sokken, gehaakte en gebreide omslagdoeken, gehaakte en gebreide dekens, allemaal op Urk gemaakt en daar gedragen... Wat een zegen!

Wij doen ons werk voor baby's, kinderen, gevangenen en bejaarden. 35 Jaar geleden zijn we met dit werk begonnen in Polen en de Oekraïne, wat toen door Rusland werd overheerst, We kennen deze mensen niet altijd, soms hebben we alleen een naam en een adres, maar we weten dat Hij ze kent en dat Hij ons de opdracht geeft, om onze medemens te helpen.

Zo mogen we samen onze medemens helpen uit naam van Hem en mede dankzij u!

Wij wensen u/jullie gezegende paasdagen toe! Wesolego Alleluja! (Poolse vertaling)

Fam. K. Weerstand,
Grote Fok 21, 8321 VX Urk.


Kèsher cursus Gewijzigd: 2-4-18

Wanneer ik dit schrijf hebben we de eerste vijf lessen van de Kèsher cursus in de Poort erop zitten. Toen deze cursus werd aangekondigd in het kerkblad gaf ik me zo snel mogelijk op, want met in gedachten dat dat er meer dan 100 leden van onze gemeente dit jaar naar Israël af zouden reizen, mocht ik immers verwachten dat de cursus gauw vol zou zitten.
Met vijftien cursisten (niet allemaal leden van de GKU overigens) komen we nu om de veertien dagen bij elkaar in de Poort om, onder leiding van een zeer enthousiaste Pim van Dam, ons te verdiepen in de Joodse wortels van het moderne christendom, dat zich volkomen losgemaakt heeft van zijn Joods/Bijbelse wortels. Een proces dat officieel begonnen is in het jaar 325 van de huidige jaartelling toen Constantijn de Grote keizer was van het Romeinse rijk.
Veel christenen schieten daarom ernstig tekort in hun kennis over het Jodendom. Christenen mogen zich dan wel geënt weten op het Jodendom, maar met betrekking tot de kennis van de boom waarop het geënt zou zijn, is het eigenlijk nooit verder gekomen dan tot een klein takje. Beseffen we eigenlijk wel dat de schrijvers van zowel het oude- als nieuwe testament allemaal Joden waren? Jezus kwam voor Israël, in eerste instantie voor de Joden dus.
Laatst sprak ik een ambtsdrager die zei niets met Israël te hebben, maar hoe kun je de Jood Jezus Christus aanbidden en dan niets hebben met Zijn volk, het volk waar Jezus van hield.

De Hebreeuwse betekenis van Kèsher is verbinding. De cursus heeft tot doel om ons inzicht te verschaffen in de Hebreeuws-Joodse context van de Bijbel zodat we beter in staat zijn om het Woord van God te begrijpen. De cursus geeft inzicht in het plan van God met het Joodse volk en het Land van de Bijbel.
We beginnen steeds met een woordstudie waarin we de ware betekenis leren van woorden zoals Tora (richting/¬onderwijzing), Jeshua (Jezus/Redding), Roeach HaKodesj (Heilige Geest) en Mashiach (Christus/Gezalfde) etc.
We doen ook een poging ons het Hebreeuwse alfabet, het Alefbeet, eigen te maken en krijgen inzicht hoe de Hebreeuwse taal in elkaar zit, maar na vijf lessen hebben we niet de illusie deze gecompliceerde taal ook maar enigszins te kunnen spreken aan het eind van deze zeer boeiende cursus.
Verrassend is dat we in de pauze genieten we van een Joodse versnapering, beurtelings door een cursist gemaakt uit het koosjere receptenboek van Pim.

Lub van den Berg

Hij, die droeg mijn zonden, die mij redde van de dood,
Die mijn pijn droeg in zijn wonden, zonder klacht, Hij was een Jood.

Hij, die wist van al mijn zorgen, die mij tilde uit de nood,
En die in een nieuwe morgen, stralend schijnt, Hij was een Jood.

Hij, die spoedig zal regeren, die mij licht en leven bood,
Hem, die ieder zal vereren, als de Koning, was een Jood.

Hem, voor wie men zich zal buigen, klein en groot,
Die Gods liefde kwam getuigen, werd geboren, als een Jood.

Hij, die alles heeft verdragen, en ons in zijn armen sloot,
Hij zal zeker van ons vragen, wat wij deden, met de Jood.

Hannah Maltha


Van de Evangelisatie-commissie Gewijzigd: 2-4-18

Wat was het fijn om met zoveel mensen het ontbijt met een b(r)oodschap mee te maken. Samen aan tafel met jong en oud vanuit verschillende kerken en achtergronden. We hopen dat we zo samen steeds meer de eenheid en verbinding mogen zoeken en beleven met elkaar. En op deze manier mensen te betrekken bij de kerk en geloof, en het gesprek hierover gaande te houden.
Tapas Night 2 staat gepland voor maandag 9 april 20:00 uur. Aanmelding hiervoor is nog mogelijk. Als je tussen de 25 en 35 jaar oud bent en je hier graag bij wilt zijn, meld je dan aan via: https://goo.gl/8nw9sa. Ook partners die net even buiten de gestelde leeftijdsgrens vallen zijn natuurlijk van harte welkom. Een ticket kost € 2,50 en kan contant betaald worden bij binnenkomst. Na aanmelding krijg je dan meer informatie.
Afgelopen weken werd ons duidelijk dat er dit jaar geen tent op de haven zal komen te staan in de dagen rond koningsdag. Voor ons een hele teleurstelling, omdat het voor ons op deze manier erg lastig wordt om een laagdrempelige evangelisatiedienst te kunnen realiseren rondom de haven. We zijn nog op zoek naar andere mogelijkheden om in deze periode een dergelijke dienst te kunnen organiseren.

Donderdag 10 mei Hemelvaartsdag zal D.V. de gezamenlijke evangelisatiedienst plaatsvinden om 16:00 uur in De Ark. Ds. Terpstra zal hierin voorgaan en medewerking wordt verleend door het Gereformeerd Kerkkoor en door het Her-vormd Kinderkoor. Het thema zal zijn: 'Hij pleit voor ons!'

Hartelijke groeten namens de gezamenlijke evangelisatiecommissie HGU en GKU,
Agnita Bakker-Post 06 52650790 agnita@bakker.it


Kerkkoor Gewijzigd: 2-4-18

Wij willen jullie namens het kerkkoor gezegende paasdagen wensen. Dat wij samen mogen zien voor het eerst, of opnieuw dat Jezus Christus de opgestane is. Dat door Zijn lijden en sterven, Hij ons nieuw leven wilde geven. Dood en graf hielden Hem niet vast. Hij is de levende opgestane Heer! We mogen getuigen: Halleluja de Heer is waarlijk opgestaan.
We zijn bezig met nieuwe liederen, maar hebben er ook een paar uit de oude doos gehaald. We zijn samen aan het repeteren voor Hemelvaart en Pinksteren. Een lied geschreven door Margreeth Ras-van Slooten wil ik hier met jullie delen.

Heer het maakt mij stil en ontzettend klein,
als ik denk aan de strijd die U streed voor mij.

De straf die U droeg was voor mij bedoeld,

maar de slag die U sloeg heb ik niet gevoeld.

Heer ik schaam mij zo, voor mijn zondig zijn.

Want ik weet toch heel goed dat U leed voor mij.
De last van de schuld die ik had verdiend,

droeg U stil met geduld, U bent meer dan een vriend.

Alles heeft U mij gegeven, niets te veel en niets te zwaar.

U betaalde met U leven, ‘t is volbracht en het is klaar!

De straf gedragen ook voor mij, de dood verslagen, Ik ben vrij!

Ja, ik ben vrij!

Vorige keer deed ik al een oproep; u en jij zijn hartelijk welkom, elke woensdag avond 8 uur in de poort. Dat geldt nog steeds!


Jeugdleven Pinksterfeest Gewijzigd: 2-4-18

Zet alvast in je agenda! Op vrijdag 25 mei is er weer het Jeugdleven pinksterfeest, dit keer met niemand minder dan Marcel en Lydia Zimmer! Dit vrolijke duo is o.a. bekend “van kom aan boord”, “welkom welkom”, “ken je dit verhaal” en vele andere mooie kinder­liedjes!

De voorstelling begint om 19:00 in De Poort en door middel van vele bekende liedjes staan we samen stil bij het Pinksterfeest. Jij bent welkom, welkom! 

Start kaartverkoop: maandag 14 mei 19:00 in De Poort, € 3,00 p.p.

Digitaal reserveren is alvast mogelijk via: https://goo.gl/nnbeMc 


JC pretparkdag Gewijzigd: 2-4-18

JC op z’n kop!
Durf jij de uitdaging aan van de "vrije val", meerdere malen over de kop te gaan in de "Gold rush" of over de kop rondgedraaid te worden in de "enterprise", ga dan mee met JC op z'n kop! Speciaal voor de tieners uit de gemeente is er weer de JC pretparkdag. Dit jaar is de bestemming net als vorig jaar attractiepark Slagharen. We vertrekken om 9:00 uur vanuit de Poort, entreetickets inclusief vervoer per bus kosten slechts € 15,00! Ga jij ook mee met de JC?

Start kaartverkoop: maandag 14 mei 19:00 uur, De Poort € 15,00 p.p.


Follow Me Gewijzigd: 2-4-18

Follow MeMaandag 12 Maart was het alweer einde seizoen 2017/2018 van follow Me. We mochten als mentoren dankbaar terugzien. We mochten afscheid nemen van de mentoren die 4 of 8 jaar samen met de jongeren iedere maandag op mochten trekken. Ook langs deze weg heel hartelijk dank voor jullie inzet en toewijding.
Wat een voorrecht om zoveel vrijwilligers te hebben. Ook dank aan onze catecheten Ds. De Groot en Sjoerd Bakker en Ds. Van Zanden die de toerusting verzorgden en onze vaste vrijwilliger Louwrens die wekelijks de beamer bedient.
Als bestuur zijn we nog niet klaar. We zijn druk met de voorbereidingen van het nieuwe seizoen.
We zijn heel blij en dankbaar dat we alweer een groot aantal gemeenteleden bereid hebben gevonden om volgend seizoen als mentor aan de slag te gaan. 4 Seizoenen optrekken met een groep jongeren, samen nadenken over Gods woord met de methode "follow Me" en met behulp van toerustings¬avonden.

Maar, we hebben ons nieuwe team mentoren voor komend seizoen nog niet compleet.

Bij deze de oproep voor mentoren voor het nieuwe seizoen.
Bent u geïnteresseerd of wilt u zich aanmelden bel 0640662194 of mail naar janwimoost@gmail.com.


Preekblad bij de preken van ds. E.J. Terpstra Gewijzigd: 29-3-18

DomineeTer voorbereiding bij de preken van ds. Terpstra zijn preekbladen beschikbaar:

Preekblad goede vrijdag 30 maart 2018 De Poort 20.00 uur

Preekblad zondag 1e paasdag 1 april 2018 Bethelkerk 10.00 uur

Preekblad maandag 2e paasdag 2 april 2018 Petrakerk 10.00 uur


Wiekentjeweg 35+ Gewijzigd: 2-3-18

Het is bijna weer zover! Op deze manier willen we graag weer een oproep doen aan onze gemeenteleden voor het WKW 35+, dit zal geschieden in het weekend van 15, 16 en 17 juni.
We willen er samen weer een opbouwend en wederom geestelijk rijk weekend van maken.
Er is nog voldoende ruimte voor aan-meldingen op onze vertrouwde locatie in het Tjongerhûs te Bantega, met als thema:
HET BELOOFDE LAND
Ook is er weer alle ruimte voor een goed gesprek, leuke en ontspannen activiteiten (o.a. volleybal, tafeltennis) en een bijzondere kerkdienst.

Lijkt het jou of jullie leuk om mee te gaan, dan kun je je aanmelden via: www.wiekentjeweg.nl onder de button 35+
De kosten van het weekend zijn € 55,-.

Bram Brouwer, 06-2095 3926
William Visser, 06-2150 1159